Sayfalar

22 Nisan 2016 Cuma

Fi

Bir dönem Fi fırtınası vardı di mi? Okumayana, Fi alıntılarıyla süslenmiş manzara fotoğrafı paylaşmamış olanlara 'eksik' gözüyle bakılıyordu resmen.
Fırtına dindiğine göre kitabı okuma sırası bana gelmiş dedim...

Okudum.
Kitap sayesinde yeni bir şey öğrenmedim ama okurken bir sonraki sayfayı merak ettim. Devamını da okurum büyük ihtimalle.
Duru'yu gözümde canlandıramadım, fazla mükemmel geldi.
Deniz gözüme daha sevimli geldi.
Ada ve Bilge de tanıdıktı.
En önemlisi Can'dı tabi, o kitabın başından itibaren zihnimde Hakan Gündüz gibi canlandı; hazır cevap ve çirkin!

Kitabı okumayanlar için önerim benim gibi satın almadan, kitaplığına koymak zorunda kalmadan okuyabilirler. Böylece kitabı beğenmezlerse o 'aldatılmışlık' veya 'kandırılmışlık' ihtimali de kalkıyor.

19 Nisan 2016 Salı

Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek

 
 
 
'Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek', Ayfer Tunç bu cümleyi 70'lerle özdeşleştirmiş olsa da 80'ler ve 90'lar boyunca da çokça kullandık, bu cümle iyice öğretilip komşuya gönderildik, telefonla konuşmanın ayrıcalığından faydalanabilmek gidilecek kişilere bu soruyu yönelttik.
 
Kitap günlük hayatta yer alan komşuluk, akrabalık, arkadaşlık gibi her bir unsuru; bayramlar, düğünler, doğumlar gibi özel günleri detaylı olarak anlatıyor, hatırlatıyor. Anlatım tarzı biraz tekdüze ve renksiz kalsa da kolay okunabilen bir kitap. Bazı davranış şekilleri cahillikle özdeşleştirilmiş, artık uygulanmadığından bahsedilmiş ama bunlar özellikle Anadolu'da hala uygulanan ritüellerden.
 
Kitabı okurken Ayfer Tunç'un alıştığım tarzından çok farklı yazdığını gördüm, ara ara kitabın yazarı gerçekten O mu diye düşündüm. Son zamanlarda genç nesil yazarlardan 80'lere ait eğlenceli hikayeler okumuş olmanın da etkisiyle kitabı fazla 'ciddi'  buldum. Keşke içinde yaşanmış örnekler olsaydı, daha çok gülümsetebilseydi diye düşündüm.
 
Pek çok kitap sever tarafından okunmuş olan Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek, Ayfer Tunç eserleri arasında okumamış olduğum, çokça merak ettiğim bir kitaptı. Dönem hikayelerinden hoşlananlara önerebilirim.