Son dönemlerde okuduğum en aykırı kitap..
Kabil; insanlık tarihinin ilk cinayetini işler. Ve Tanrı ile bir tür pazarlık ve hatta düello başlar.
Ama konu Adem ve Havva'nın cennetten kovulmasıyla başlayıp, Kabil merkezli olarak zaman sıçramaları ile geçmişle şimdiki zamanı birbirine katıp Nuh'a, Eyüb'e, İbrahim'e , Sodom ve Gomore'ye kadar uzanıyor. Ama alternatif bir bakış açısıyla. Yazarın tabiriyle "Efendi" yani Yaradan, kimi zaman insan sıfatında, kimi zaman duman halinde ama sürekli olarak insana özgü egolarla çıkıyor karşımıza..
Kitabın içeriği bi nevi Bukowski ya da Nietzsche'den Tanrı'yı ve yaşanan mucizeleri yorumlamasını beklemek gibi..Olayın felsefe açısından yorumlanması ilginçken, bazı yakıştırmalar da rahatsız edici.
Jose Saramago ile yeni tanıştım. Aslında diğer bir kitabı "Körlük" çok ses getirmiş ama henüz onu okumadım. Saramago Portekiz doğumlu ve koyu bir komünist olarak tanınıyor. 1998 Nobel Edebiyat Ödülü'nü almış. İsrail'e karşı taktir edilesi bir tepki vermiş, işgal altındaki yerleri Nazi Almanyasının kamplarına benzetmiş..Dini konulara yaklaşımı Vatikan'dan da tepki almış. Hayatının kalanını 1993'te yerleştiği Kanarya Adaları'nda geçirmiş.
Kitap yoğunlaşılan okumayı gerektiriyor. Yazarın tarzına sadık kalınarak çevrilmiş ve diyaloglar düz bir metin şeklinde, sadece virgülle ayrılarak ve büyük harfle başlatılarak yazılmış. O yüzden sakin bir ortamda kitaba konsatre olunmalı..
Farklı bir kitap okumak isteyenlere öneririm. Körlük de merak ettiğim kitaplar arasında...
10 yorum:
Sevgili Filiz hanım,
Şansınıza Saramago'yu son kitabını okuyarak tanımışsınız. Geçen Haziran ayında yitirdiğimiz değerli yazarın tüm kitapları Türkçe'ye çevrilmiş durumda. Tamamını okumuş olsaydınız bu kitabın gerçek güzelliğinin farkına varabilirdiniz. Bu kitapla ilgili blog yorumum 23 Ocak'ta çıkmıştı. Teşekkürler
Mehmet Bey, teşekkür ederim ilginize.
Kabil'le ilgili blog yazınızı okudum. Yeni tanıdım Saramago'yu ve kitaplarını. Körlük'ten başlamayı ve fırsat buldukça diğer kitaplarını da okumayı istiyorum..Sizin önerdiğiniz Saramago kitapları hangileri?
Evden tam listesini alarak size vereceğim. Yarına kadar sabır lütfen. Mümkün olduğu kadar yazılış tarihine göre okumanızı öneririm. (Körlük benim kült kitabımdır. Ama ondan başlamayın. Üstadın tam tadını aldıktan sonra okuyun derim.) Yarın döneceğim. Sevgiler.
Tanıtım için teşekkürler.Yeni yazarları tanımak gibisi yoktur...
Saramago'yu ben de okumak istiyorum, henüz fırsatım olmadı. Okuyacağım zaman "yağunlaşarak okuma" önerinizi dikkate alacağım.
Kitap Cumhuriyetim; rica ederim :)Ben de okuyacağım kitapları bloglar vasıtasıyla belirliyorum artık...
BeyazKitaplık; gerçi ben Saramago'nun son kitabından başlamışım ama.Siz 'bir kamyon' kitabınızı bitirinceye kadar ben bir Saramago daha okumuş olurum belki :))
Sevgili Filiz, kitap listesini veriyorum:
1- İncildeki ikinci İsa,
2- Yitik adanın öyküsü,
3- Baltazar ve Blimunda (Manastır güncesi adıyla da yayınlandı)
4- Kısırdöngü,
5- Lizbon Kuşatması Tarihi,
6- Bütün İsimler,
7- Filin Yolculuğu,
8- Not Defterimden,
9- Mağara,
10- Umut Tarlaları,
Sevgili Filiz, kitap listesini veriyorum:
1- İncildeki ikinci İsa,
2- Yitik adanın öyküsü,
3- Baltazar ve Blimunda (Manastır güncesi adıyla da yayınlandı)
4- Kısırdöngü,
5- Lizbon Kuşatması Tarihi,
6- Bütün İsimler,
7- Filin Yolculuğu,
8- Not Defterimden,
9- Mağara,
10- Umut Tarlaları,
11- Resamın El kitabı,
12- Ricardo Reis'in öldüğü yıl,
13- Kopyalanmış Adam,
14- Körlük,
15- Görmek, (Körlük romanının devamı)
16- Kabil.
Wikipedia'dan yayınlanış sırasını alıp okumanızı öneririm. Saramago'yu tanımak, yeni bir dünyaya adım atmak demektir.
Sevgiler.
Teşekkür ederim Mehmet Bey..
Yorum Gönder