Sayfalar

3 Ekim 2012 Çarşamba

Bir Türk Ailesinin Öyküsü

İrfan Orga'nın kitabı okuduğum bir kaç blogdan aklımda kalmıştı.D&R'da kitabı görünce cep boy olmasını da avantaj olarak değerlendirip attım sepete...
 
 
 
Kitap Osmanlı'nın son dönemlerinde Orga'nın doğduğu ve şatafatlı bir yaşamın devam ettiği köşkte başlıyor. Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı'nın düşüşü ve Cumhuriyet'in ilk yılları sırasıyla bir çocuk, bir delikanlı ve bir subayın dilinden anlatılıyor.
Okunması oldukça rahat, bunda orjinalı İngilizce olan kitabın Türkçe'ye çevrilip basılması ve bu aşamada daha anlaşılır olması için bazı kısımların çıkarılmış olması da etkili. Kitap İngiltere'de kaleme alındığından, Türk aile yapısını tanıtıyor ve detaylı açıklamalar içeriyor. Anlatılan olaylara (dönem farkı nedeniyle) kısmen de olsa aşina oluyorsunuz. Özellikle savaş dönemi sıkıntılarını birebir yaşıyorsunuz.
Bir Türk Ailesi'nin Öyküsü ilk olarak Ocak 1950'de Victor Gollancz Yayınevi tarafından basılmış ve ilk baskı 2 hafta içerisinde tükenmiş. Sonrasında Amerika başta olmak üzere bir çok ülkede satışa çıkmış. Amerika'da New York Herald Tribune tarafından "1950 yılının en başarılı kitaplarından birisi" olarak tanımlanmış.
Kitap ilk olarak 1994 yılında Türkçe'ye çevrilip yayımlanmış.
Kitabın sonsözü yazarın oğlu Ateş Orga'ya ait. Oğul Orga'nın yazdıklarını okuyunca 1908'lerde başlayan (sancılı) Bir Türk Ailesi'nin Öyküsünün 2000'lere kadar devam ettiğini görüyoruz.
İrfan Orga'nın İngiltere'de bir yayımlanmış pek çok kitabı bulunmaktaymış...
 
Ateş Orga'ya ait bölümden ;
"Hatırladığım kadarıyla babamın yazma yöntemi pek dolambaçlıydı. Önce yazacağının eski Türkçe özetini çıkarıp onu yeni yazıyla genişletir, daha sonra İngilizce'ye çevirirdi. Sonra bunu anneme verirdi. Annem eline geçeni okur, sindirir, tartışır ve nihayet yazıya basılabilir bir İngilizce'ye sokardı. Bu defa ben devreye girer her bölümü okuyup indeksinin çıkarırdım."
 
Özellikle bu ülke için yapılan fedakarlıkların anlatıldığı yaşanmış öykülerin özellikle okunması taraftarıyım. Bir Türk Ailesinin Öyküsü de tavsiye edeceğim kitaplar arasında yerini aldı.
 

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu kitabı çok severim. İrfan Bey'in yaşadıklarını sanki çok normal bir şeymiş gibi yazmış olması beni daha çok etkilemişti.

flzpink dedi ki...

Gizem; Aradan geçen onca zamana karşın İ. Orga oldukça detaylı yazmış çocukluğunu ve geçmişini. Özellikle annesinin psiklojik durumu çok etkileyiciydi. Bu durum yazarın da hayatına yön vermiş bence...

Funda Ceyhan dedi ki...

Çok beğenerek okuduğum kitaplardan biriydi...

flzpink dedi ki...

Funda Hanım; su gibi akan bir anlatımı var...

kitaplarla beslenmek dedi ki...

Bu kitabı okuyalı 10 sene olmuştur.
Okuduğumda çok etkilenmiştim. O zamanlar her önüme gelene bu kitabı öneriyordum.

flzpink dedi ki...

Benim de "gençlere okutulacak kitaplar" listemde :)