Okuduğum kitapları gözden geçirip EN İYİ ve EN KÖTÜleri seçtim..
Bu seneyi 47 kitapla bitirmişim. Aslında net bir rakam değil, çünkü blog yazmaya Temmuz gibi başladım ve o zamana kadar okuduklarımı net olarak kaydetmemiştim.(Aslında öğrenciyken okuduğum kitapları, tarihini ve yorumlarımı bir ajandaya yazardım. Keşke devam ettirseydim..) Üç aşağı beş yukarı oluşturdum listemi. Artık 2012 daha net verilere dayanacak :)
En beğendiğim 10 kitap:
1-Az : Okuduğum ilk Hakan Günday romanı. Oldukça etkiledi beni ve 2011'in belki de en beğenilen kitabı olma yolunda. Hakan Günday'ın diğer kitapları artık okunacaklar listemde..
2-Sakın Kımıldama: Umutsuz ama fazlasıyla etkileyici bir hikaye, zaman zaman da fazlasıyla karamsar. Ruh halime uyan bir kitaptı. İleriki dönemde tekrar okumayı istiyorum..
3-Yeşil Peri Gecesi: Bu da Ayfer Tunç'la ilk tanıştığım kitap. Kimilerinden tam not alan, kimilerinin de sevmediği ama benim için Ayfer Tunç'un ENleri arasından olan kitap. Kitap kapağını da çok beğenirim..
4-Göçebe: Fantastik kitaplar revaçta malum. Vampirlerden, mermer suratlardan sıkılanlar için bir alternatif. Sıradışı bir öyküsü var.
5-Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi: Ayfer Tunç'un adını duymadığım dönemlerde ismi ilgimi çekmişti bu kitabın. Ufak bir araştırma ile aslında çok methedilen bir kitap olduğunu gördüm. Ayfer Tunç seti ile de kavuştum kitabıma..İlk etapta beni kendine çok bağlamayan hikaye giderek eğlenceli hale geldi. Hem merakla okudum, hem bitmesin istedim. Olayların örgüsü karşısında da hayran oldum yazara. Bir nev'i Kreps Çemberi bu :)
6-Dünyanın İlk Günü: İzlediğim filmlerde ya da okuduğum kitaplarda çok fazla milliyetçi duygu vurgusundan hoşlanmam. Ama bu kitap benim için ilk oldu. Yıllardır izlediğimiz amerikan askerlerinin "özgürlük dağıtan" filmlerine inat İstanbul'u fethetmek, fetihi gözümde canlandırmak, "belki biraz abartılı ama kim abartmıyor ki kendi hikayesini "diyerek okumak bana iyi geldi. Çok da sevdim. Özellikle çevremdeki gençlere öneriyorum. Zamanında Metal Fırtına ile estirilen 'komik fırtınayı' düşününce bu kitaba hak ettiği değer verilir diye ummuştum ama pek kimse fark etmedi sanırım.
7-Bizim Köy: Lise yıllarımda ilçe kitüphanemizin 'terk edilmiş kitaplar' salonundan bulup okumuş, Mahmut Makal sayesinde Köy Enstitüleri hakkında yazılan bir çok seriyi keşfetmiştim. Bu sene tekrar okudum, kitaplığımın başköşesini ona ayırdım.50'li yıllarda öğretmenlik yaptığı köyleri yazmış Makal. Yokluk ve sıkıntı yılları..Köy Edebiyatı Akımının başlangıcı sayılmış bu kitap ve yazarının tutuklanmasına neden olmuş.1966'da ise UNESCO ‘Dünya Kültürüne Hizmet Ödülü’nü almış. 'Her başarıyı en iyi şekilde cezalandıran güzel ülkemin' insanını anlatan kitap her kitaplıkta olmalı bence..
8-Kinyas ve Kayra: Ahmet Günday...Yeraltı Edebiyatı...Okuyun...
9-Millennium Serisi: Kitapları ayıramadım birbirinden. Lisbeth'in duracağı yoktu ama yazarın ömrü yetmemiş. Sıkılmaya fırsat bulamadan okudum ..
10-Bir Gün Tek Başına: Vedat Türkali'nin kitaplarını çok severim, ard ardına olmasa da aralara serpiştirerek okurum. Bu kitap da 80'li yıllar ve askeri darbe öncesi karmaşada filizlenmeye çalışan hayatları anlatıyor.
Ve 2011'de bana zaman kaybından başka birşey vermeyen kitaplar..Bunların bir kısmı öncesinde hiç bilgi sahibi olmadığım halde market rafında, indirim sepetinde görüp; ismini, kapağını beğenip aldığım kitaplar. Neden o sepete konduklarını anladım :)
Bir kısmı da çok satanlar listesinde kendisine tesadüfen yer bulduğunu düşündüğüm kitaplar.(Bir Gün, Harem, Leyla, Azap, Düşüş...)
Listenin başını çeken Bir Gün'ü henüz bitiremedim :((
1- Bir Gün
2-Şeftali Bahçesinin Sırrı
3-Yalancının Günlüğü
4-Vasiyet
5-Rozanın Gözleri
6-Leyla
7-Harem
8-Ayna
9- Düşüş
10-Azap
Fotoğraflarını da ekleyeyim ki gördüğünüz yerde arkanıza bakmadan kaçabilin :))
8 yorum:
Leyla'yı ben sevmiştim. :)
Leyla'yı bana okumam için veren arkadaşım da sevdiğini söylemişti :) Ama ben nedense hiç zevk alamadım okuduğumdan.Kapaktaki kızı da Yaprak Dökümünün Necla'sına benzetmiştim, yok bu Leyla değil Necla diyesim gelmişti:))
Yeşil Peri Gecesini çoooook sevmiştim. O da benim best of 2010 listemde =)
Deli Evi'ni de aldım bekliyor uuzun zamandır, 2012 de inşallah okuyacağım. Beğenmene çok sevindim, daha hevesliyim şimdi okumak için. Dün rafta gözüma çarpmıştı.
Bir Gün'ü okuyup sonra filmini izlemek istiyordum. Kitabı bi türlü alamadım, kapağına gıcık oldum. NLP kitabı gibi kapak yapmışlar. En sonunda okumaktan vazgeçip filmi izledim. Ve nefret ettim, muhtemelen kitabı daha iyidir ama yine de sevmedim işte.. İyiki okumamışım diyorum..
Deli Evi'nin tarzı yeşil Peri Gecesi'nden biraz farklı ama çok daha eğlenceli. Rahatlıkla tavsiye ederim..
Bir Gün'e iki defa başladım ama okuyamadım. Nedense acayip sıkıcı geliyor. Bakalım okuyacak hiç kitabım kalmazsa (pek olası değil ama) o zaman okurum :))
AZ ve Yeşil peri gecesi benimde listemde....diğerlerini de not ediyorum...yeni yılda daha çok daha güzel okumalar....:)
Cemre; bol kitaplı, mutlu bir yıl dilerim....
Hakan Günday kesinlikle liste başı olmayı hak ediyor. Okumadığım iki kitabı kaldı Ziyan ve Az onlarıda keyifle okumak için 2012ye bıraktım. Ayrıca Ejderha Dövmeli Kız serisi gerçekten inanılmazdı. Mutlu ve kitaplı bir 2012 geçirmeniz dileğiyle.
Gizem; ben de yeni yılda tüm Hakan Günday kitaplarını okumayı planlıyorum...
Bol kitaplı,mutlu yıllar dilerim....
Yorum Gönder