Sayfalar

2 Kasım 2011 Çarşamba

Kapak Kızı

Kapak Kızı-Ayfer Tunç


Kapak Kızı Şebnem, Yeşil Peri Gecesinden tanıdığımız...Aslında önce bu kitabı okumak lazımmış, devam niteliğinde kitap değil Yeşil Peri Gecesi ama sonrasında yaşanacak olaylar hakkında ipucu almış, kopya çekmiş gibi hissettim kendimi. Kapak Kızında Şebnemin çevresini tanıyoruz, farklı açılardan olayları gözden geçiriyoruz. Ersin (Şebnem'in baba tarafından kuzeni, çocukluğunda ona aşık olmuş...), Selda (Anne tarafından kuzeni) ve TCDD personeli Bünyamin..
İç İçe geçmiş hikayeler..Şebnemle keşisen hayatlar, tepetaklak olan düşünceler..
Ve 13-14 saatlik bir tren yolculuğu...
Tad alarak okudum ben, Ayfer Tunç seviyorsanız, ve hatta Yeşil Peri Gecesini okumayı düşünüyorsanız, öncesinde Kapak Kızını okuyun derim...
Sevdiğim diğer bir yan da trende geçen hikaye oldu. Düşünün kış kıyamet bir havada yapılan tren yolculuğu, yemekli vagonda dökülen düşünceler.
Zaten tren yolculuğuna karşı bir zaafım vardı, iyice heveslendim şimdi. Yemeğimi yiyip, ya da kitabım elinde akan manzarayı izlemek, otobüs gibi oturmak zorunda kalmamak, ne bileyim daha özgür bir yolculuk gibi geliyor bana. Kızımın da sevebileceğini düşünüyorum. Bakalım belki gidecek bi yer buluruz trenle.(Tabii otomobil konforuna alışınca zorlanıyor insan, şehirler arası gidiş güzel de inince naparız bilmem..) Tren yolculuğu yapmak, hep unutulduğundan ve verdiği tattan bahsedilen mektuplaşmalar gibi geliyor bana. Nostaljik mi desem öyle bişey işte...
Abarttım di mi? Hadi TCDD bu kadar reklama bana bi  bilet gönder:) Hızlı tren de olur Ankaraya gider geliriz:)
Okurken gözümde canlandı da yine de göstereyim istedim.Şöyle;


(Garsonun adı Bünyamindir belki:))

31 Ekim 2011 Pazartesi

Bir Gün Tek Başına

Bir Gün Tek Başına-Vedat TÜRKALİ


Arka kapak;
27 Mayıs 1960 askeri darbesinden önce Türkiye içten içe kaynıyor.Kenan, yıllar önce gizli komünist partisine girme suçlamasıyla polis sorgusunda çabucak yılgınlığa düşmüş, eski çevresinden tümüyle kopmuştur. Karısı ve çocuğuyla korunaklı bir yaşam sürdürmektedir. Aslında mutsuzdur, içi ile barışık değildir. Bir meyhanede tanıştığı genç Günsel, içinde çürümemek için direnen ne varsa hepsini ateşleyiverir. Aşk, direniş, devrim günleri...Yaşam, Kenan'a kendini bir kez daha sınama olanağı verir...
Vedat Türkali'nin ilk romanı 30 yaşında....

Vedat Türkalinin ilk romanı, benimle yaşıt:))
Benim beğenerek okuduğum bir yazardır Türkali, severim kitaplarını yan yana dizmeyi kitaplığıma. (her ne kadar kitaplarından birisi kayıp olsa da, kime verdiysem geri getirsin noolur...)
Ama gözüm kapalı öneremem çevremdekilere. Ben her bir sayfasından ne kadar zevk aldıysam, bazısına da bi o kadar sıkıcı gelebilir neticede. Vedat Türkali kitaplarında siyasi fikir baskındır, dönem anlatır, kendince anlatır, bence güzel anlatır...
'Bir Gün Tek Başına' da bir dönem hikayesi. Uzun uzun o dönemki siyasi çalkantıları ve  yaşayanların içindeki fırtınaları anlatır. 750 sayfa kadardır, "okuyuvermek" için biraz hacimlidir, daha ziyade "uzuun uzuun okumak" içindir:)

Isındık geldik...

Haftasonu Antalyaya gidip kış öncesinde güneş depoladık.
İki güne sığabilecek kadar dolaşıp, atlarla hasret giderip, kışlık limon ve nar stoğu yapıp soğuk evimize döndük. (Hakkaten soğuk ama, yola çıktığımızda 23 dereceydi, Konya il sınırına girdik ve 1 dereceye düştü. Ayaklarımız -ya da tekerlerimiz- geri geri gitti resmen:)








Çay Bahçesinin kedisi

Evimizin kedisi:)

Bizi karşılayan karasal iklim...

An gelir sıcaklık 1 derece olur!!

Ve bir çekiliiş de benden....

Ve hediye veren bloglara dahil olmaya karar verdim. Tabii benim hediyem ancak kitap olur:)
Kitaplar;

Yeşil Peri Gecesi: Yatıp kalkıp bahsettiğim bir kitap, geçen hafta Ayfer Tunç seti alınca elimde iki tane oldu bu kitaptan.Çevremde okumak isteyenlere kitabı veriyorum tabii ama hiç tanımadığım birisinin de benim sayemde bu kitabı okuması fikri cazip geldi bi anda..
Ambalajında, açılmadı, yeni sahibini bekliyor.


Nietzsche Ağladığında: Favori kitaplarımdan, birisini sahaftan almıştım yıllar önce (ve orjinal değil maalesef, ancak bunu bulabilmiştim), diğerini de daha sonra evde olduğunu unutarak kütüphanemde bulunsun diye almıştım.
Orjinal olanı göndereceğim tabi ama okunmuş ve yeni olmayan bir kitap belirtmek isterim.(Ben çok yıpranmadığı ve de çizilmediği sürece ikinci el kitapları severim, bazan netten de alırım)

Ve çekiliş şartları;
-İzleyicim olun
-Varsa bloğunuzda ya da facebook da çekilişi duyurun (herbiri bir çekiliş hakkı)
-Paylaştığınıza dair linki ve mail adresinizi yorumunuzda belirtin.

30 KASIM günü akşamı çekilişi sonlandıracağım.
Bol şans diliyorum.