Sayfalar

14 Mart 2012 Çarşamba

Kabil

Kabil-Jose Saramago



Son dönemlerde okuduğum en aykırı kitap..
Kabil; insanlık tarihinin ilk cinayetini işler. Ve Tanrı ile bir tür pazarlık ve hatta düello başlar.
Ama konu Adem ve Havva'nın cennetten kovulmasıyla başlayıp, Kabil merkezli olarak zaman sıçramaları ile geçmişle şimdiki zamanı birbirine katıp Nuh'a, Eyüb'e, İbrahim'e , Sodom ve Gomore'ye kadar uzanıyor. Ama alternatif bir bakış açısıyla. Yazarın tabiriyle "Efendi" yani Yaradan, kimi zaman insan sıfatında, kimi zaman duman halinde ama sürekli olarak insana özgü egolarla çıkıyor karşımıza..
Kitabın içeriği bi nevi Bukowski ya da Nietzsche'den Tanrı'yı ve yaşanan mucizeleri yorumlamasını beklemek gibi..Olayın felsefe açısından yorumlanması ilginçken, bazı yakıştırmalar da rahatsız edici.

Jose Saramago ile yeni tanıştım. Aslında diğer bir kitabı "Körlük" çok ses getirmiş ama henüz onu okumadım. Saramago Portekiz doğumlu ve koyu bir komünist olarak tanınıyor. 1998 Nobel Edebiyat Ödülü'nü almış. İsrail'e karşı taktir edilesi bir tepki vermiş, işgal altındaki yerleri Nazi Almanyasının kamplarına benzetmiş..Dini konulara yaklaşımı Vatikan'dan da tepki almış. Hayatının kalanını 1993'te yerleştiği Kanarya Adaları'nda geçirmiş.

Kitap yoğunlaşılan okumayı gerektiriyor. Yazarın tarzına sadık kalınarak çevrilmiş ve diyaloglar düz bir metin şeklinde, sadece virgülle ayrılarak ve büyük harfle başlatılarak yazılmış. O yüzden sakin bir ortamda kitaba konsatre olunmalı..

Farklı bir kitap okumak isteyenlere öneririm. Körlük de merak ettiğim kitaplar arasında...

12 Mart 2012 Pazartesi

Siliniş

Elimdeki son Tess kitabını da bitirdim.



Siliniş
Rizzoli-Isles serisine ait bir kitap daha. Bu kez klasik bir polisiye olmuş. Cerrah ve de Çırak'ın konularına dayanarak daha kanlı, cesetli, gizemli bir kitap bekliyordum ama Millenium serisi benzeri olmuş..
Jane çoluk çocuğa da karışınca tempo biraz düşmüş, psikopat katillerin favorisi olmaktan da çıkmış..(Bebek kısmını spoiler kabul etmiyorum artık çünkü zaten Jane önceki iki kitap boyunca hamileydi. Müjdeler olsun ki doğurdu, nur topu gibi bi kızımız oldu :))
Bence Tess doktorluğunu ilk kitaplarda gösterip yeterince kesip biçtirdi, geriye klasik polisiyeler kaldı..Kitabın kapağına da takıldım biraz, klasik polisiyeye neden enfejtörlü kanlı falan bir kapak yapmışlar ki? Cerrah gibi bir konuya hevesleniyor insan..(Kulağa psikopatça gelse de heveslendim evet :))
Peki kitap sürükleyicimiydi, kesinlikle! Bir çırpıda okunuyor mu, kesinlikle!
Tess Gerritsen'in bundan önceki kitaplarını okuyanlara "sakın okumayın" desem de (ki böyle birşey demiyorum zaten), Tess'in temposuna alışanlar okuyacaktır mutlaka:)
O yüzden okuyun :))
Şimdi Mefisto Kulübü
Ruh Koleksiyoncusu da edinilmeli, okunmalı...

'Tava'landım..

Nihayet seramik kaplama tavalarıma kavuştum. Gerçi bir ara umudumu kesmiştim ama süpriz oldu:)
Evdeki tüm teflon alet edevatlar toplandı..
Biraz naif ve kırılgan bir yapıda olan tavalarımla seviyeli bir ilişki kurmayı, kendi elcazımla yıkayıp keselemeyi planlıyorum :)
Beni yarı yolda bırakmazlar umarım..
Fotolar netten alıntı. Benimkiler yeşil.  (Ama aklınıza hemen öyle iktidar yeşili gelmesin, tatlı bir renk :))