Sayfalar

21 Mayıs 2013 Salı

Uyumsuz Defne Kaman'ın Maceraları Su

Buket Uzuner kitaplarını hep severek okumuşumdur. Kumral Ada Mavi Tuna, Uzun Beyaz Bulut Gelibolu ve İki Yeşil Su Samuru  tavsiye ettiğim Uzuner kitaplarından. Balık İzlerinin Sesi ise beklediğim etkiyi yaratmamıştı bende...



Uyumsuz Defne Kaman'ın Maceraları-Su, ilk olarak farklı adıyla aklımda kalmıştı, gizemli kapağını inceleyip 'biraz daha eski' deyip bekletmiştim. Kitap bir yaşını biraz geçtiği dönemde kitaplığımdaki yerini aldı.

Uyumsuz Defne Kaman'ın hikayesi eşliğinde Şaman kültürünü, kadın-erkek ilişkilerini, erkek egemen yapıyı, alevi-sünni çekişmelerini sorguluyor kitap. Tüm anlatılanlar içinde de ön plana çıkan Şaman kültürü, bize miras kalan ve nedenini sorgulamadan uygulamaya devam ettiğimiz alışkanlıklarımız, adetlerimiz. Kitapta da belirtildiği gibi Anadolu'da oldukça yaygın bunlar; nazara karşı bebeklere mavi boncuk, deve boncuğu (bir çeşit deniz kabuğu) ve  ince ağaç dalı (tercihen iğde) takılması, gidenin ardından su dökülmesi benim en sık rastladıklarım.

Kitaba hızlı bir giriş yaptım ama aralarda nedense duraksadım. Yani belli bir yerden sonra taş taş üstüne gelmedi sanki. Sonlara doğru da olaylar neticeye bağlansın hevesiyle devam ettim. Sanki hikaye Defne'den ziyade Semahat'a odaklansa daha mutlu olacaktım :) Semahat'ın kitaplarla dolu yaşamına ve her daim hazır çayına imrendim doğrusu :)
Ümit Komiser'in hikayesi ise yüzeysel geldi, fazla polisiye okuyunca buhranlı komiserlerin ruh halinin tüm detayı ile anlatılmasına alışmışım sanırım...

Dünya, aradığını çok isteyenin bulmak, az isteyenin şikayet etmek, hiç istemeyeninse seyretmek için zaman harcadığı bir gezegen değil mi?

Uyum ile uyumsuzluk, gezegenimizin üzerinde durduğu tahterevallinin iki ucundaki ağırlığın adıdır. Yoksa, hayvanın uyumsuzuna 'vahşi', bitkininkine 'yabani', ırkların uyumsuzuna 'barbar', insanın uyumsuzuna -eğer zeki bir erkekse- 'dahi', sıradansa 'bela' ya da 'ıssız adam', kadının uyumsuzunaysa zaten zeki ve cesur olacağı için toptan 'cadı' dendiğini hepimiz biliriz. 

Bir kadının baba sevgisi açlığını hiçbir başka erkek veya vitamin hapı gideremez.

Su, dört kitaplık Defne Kaman serisinin ilk kitabıymış, anlatıcı devamını bekleyin diyor.
Belki dört gözle bekleyemem ama Buket Uzuner kitaplarına kayıtsız kalamayacağım bir gerçek.

2 yorum:

Kitap Cumhuriyetim dedi ki...

Geçenlerde almıştım bu kitabı sırada bekliyor.Merak ediyorum açıkcası.Tanıtım için teşekkürler..

flzpink dedi ki...

Benim okunacaklar listemde de epeyce beklemişti, farklı bir kitap olmuş, umarım severek okursunuz.