Sayfalar

25 Ekim 2013 Cuma

Görmek-Jose Saramago

Uzun bir aradan sonra kitap yazısı ile dönebildim. Okuma konusunda durağan haftalar geçirdim, işin ilginci okuduğum kitap da en sevdiğim yazarlardan birisinin hevesle aldığım kitabıydı....
 
 
 
Görmek, Körlük'ün devamı niteliğinde, direkt olarak ilk kitabın kaldığı yerden devam etmese de olayla birbirine bağlı. Adı bilinmeyen bir ülkenin başkentinde geçiyor hikaye, yapılan seçim sonucunda oyların % 83'ü boş çıkıyor, hükümet olağanüstü hal ilan ediyor. Olayların yıllar önce yaşanan körlük salgını ile bağlantılı olduğundan şüpheleniliyor ve 'suçlular' aranmaya başlanıyor...
(Spoiler endişeniz olmasın, kitabın arka kapağında yer alan bilgilerden daha fazla detay vermedim.)
 
Saramago'nun anlatımı ve yaptığı siyasi çıkarımlar günümüz demokrasilerine de ışık tutuyor. Yaşananlar ilk etapta ütopik gibi gelse de, zamanla bizdeki işleyişle de çok farklı değil diyebiliyorsun.
'Yöneten' kendi aleyhinde yapılanları bile elindeki imkanlarla lehine yapılmış gibi (!) gösterebiliyor, bu durum son bir yılda ülkemizde yaşanan iniş-çıkışlara çok uzak değil.
 Bence yazar başarılı taşlamasıyla farkındalık yaratıyor.
 
Diğer kitaplarında olduğu gibi Görmek'te de insanı soluksuz bırakan bir yazılım var; paragraf yok, diyaloglar arasında geçişler dikkat istiyor. Kitaba ara vermeyi düşündükten sonra mecburen 3-5 sayfa daha okuyorsunuz, bulduğunuz ilk noktada (sayfa ortalarında değilse) ara verebilirsiniz :)
 Okuduğum ilk Saramago kitabında bu düzen beni yormuştu açıkçası ama zamanla aşinalık kazandım, en önemlisi Saramago kitaplarını öyle her ortamda okuyamayacağımı anladım :) 
 
Jose Saramago hemen her fırsatta okunmasını tavsiye ettiğim yazarlardan, okuru hayran bırakan bir hayal gücüne sahip. Yazar Ayları (Ekim) 'de de Saramago seçildiği için bir çok blogda kitaplarına denk gelmek güzeldi. Pinuccia 'nın etkinliğine katılamasam da tesadüfen diğer katılımcılarla aynı yazarı okumuş oldum :)
 
Kitaplığımda okunmayı bekleyen birkaç Saramago kitabı daha var ama üst üste okumamayı tercih ediyorum :)
Yazarla henüz tanışmayanlara da Körlük veya Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş'la başlamalarını öneririm...

11 yorum:

EMİNE ÖZTÜRK dedi ki...

tanıtım yazısı çok hoşuma gtti ve ilgimi çekti.. paylaşımınıza teşekkürler...

EMİNE ÖZTÜRK dedi ki...

bu arada hobi blogumda çekilişim var... sürpriz hediyelerden biri kitap diğeri de kendime ait el işi olacak...

katılmak isterseniz buradan...

http://bebegimincicileri.blogspot.com/2013/10/kizimin-cicileri-facebook-sayfasinin.html

cangz dedi ki...

Henüz tanışmadığım bir yazar notumu aldım canım.Keyifli okumalar:)

Mehmet Bilgehan Merki dedi ki...

Jose Saramago'nun dilimize kazandırılan tüm kitaplarına sahip olmak ve okumak keyfine eriştiğim için çok mutluyum. Muhteşem dehanın bu güzel kitabı bahsettiğiniz gibi olay örgüleri itibariyle "Körlük"e bağlanmış.
elbette, körlük (kelime itibariyle)-seçimleri boykot bir anlamda benliğini yitirmiş siyasi otoriteye bir anlamda başkaldırı. İnce ve sağlam mesajlarıyla bu kitap bir başyapıt
Sevgi ve saygılarımla.

flzpink dedi ki...

EMİNE ÖZTÜRK;teşekkür ederim, bloğunuzu ziyaret edeceğim...

flzpink dedi ki...

cangz; teşekkür ederim, umarım Saramagosevenlere dahil olursunuz :)

flzpink dedi ki...

Mehmet Bey; ben de Saramago'nun (çevrilmiş) tüm kitaplarını okumak istiyorum, umarım fırsatım olur.
Saramago'nun eleştirel yanı ve kullandığı yöntem harika, körlüğün üzerine tanımlanabilecek en iyi 'görmek'i anlatmış bize...
Hoşçakalın...

gonca keskin dedi ki...

Körlük'ten hemen sonra bu kitabı ile devam etmiştim.Okurken alışık olmadığım tarzı beni yorsa da şimdi zaman zaman aklıma gelir, hatırlarım oy pusulalarını dahi..
ki çoğu kitap çok akılda kalıcı olmuyor .
Tanıtımınız da çok hoşuma gitti, keyifli okumalar.

acemi blogger dedi ki...

Uzun zamandır okumak istediğim yazarlardan biridir Saromago. En kısa zamanda yazarı tanımayı umuyorum. Keyifli okumalar.

flzpink dedi ki...

Gonca Hanım; bence de Saramago kitaplarını unutmak pek mümkün değil, konuların eşi olmadığı için :)
Teşekkür ederim ayrıca, hoşçakalın...

flzpink dedi ki...

acemi blogger; teşekkür ederim, okuyup seveceğinizi umuyorum, hoşçakalın...